maanantai 12. tammikuuta 2015

Bokea harjoittelemassa


Olin nähnyt hienoja kuvia, joissa kohteen taustalla olevat valot piirtyvät pehmeän näköisiksi ympyröiksi. Olen itsekin joskus ottanut kuvia, joissa tausta on miellyttävän "sumuisen" näköinen, mutta en oikeastaan koskaan ole erityisesti tavoitellut tätä boke-ilmiötä.


Tässä taustalla näkyvät puut ja lyhtypylväät ovat mukavan pehmeän näköiset.


Nyt päätin kuitenkin harjoitella boke-ilmiön hallintaa. Boke tarkoittaa siis kuvan taustan, eli kameran tarkennuspisteen ulkopuolisen alueen, epätarkkuutta. Sitä tavoitellaan kuvissa, joissa kohteen halutaan erottuvan selkeästi taustastaan. 

Seuraavassa videossa neuvotaan, miten kuvan saa näyttämään sellaiselta, että taustalla olevat valot menevät etualalla näkyvään purkkiin. Innostuin tästä esimerkistä ja päätin itsekin kokeilla.





Videossa neuvotaan kuvaamaan kaukaa pitkällä putkella, jotta taustalla olevat valot jäisivät mahdollisimman kauas. Omassa pikku kämpässäni tämä ei ollut mahdollista, joten tyydyin kuvaamaan lyhyellä putkella (Nikkor 16-85) aivan läheltä kohdetta.

Tässä muutama mielestäni onnistunut otos ja niiden arvot.


1.
42mm, ISO800, f/4,8, 1/160s
Pölyt olisi ehkä kannattanut pyyhkiä maljakosta..


2.
42mm, ISO800, f/4,8, 1/160s


3.
42mm, ISO800, f/4,8, 1/80s

4.
35mm, ISO800, f/4,5, 1/80s


Kaikki otokset eivät tietenkään onnistuneet. Tässä pari virhettä, jotka tuli tehtyä (eli ei kannata kokeilla kotona).

5.
42mm, ISO800, f/4,8, 1/200mm
Perusvirhe: liian vähän valoa. Jälkeen päin on kuvanmuokkausohjelmalla turha yrittää lisätä valoa tällaiseen kuvaan.


6.
Kupin takareuna näkyy, joten pallukat eivät näytä menevän sen sisälle. Kuvasin siis liian ylhäältä päin
.

7.
Tässä kaikki pallukat eivät mahdu purkkiin. Asia korjaantui siirtämällä valoja lähemmäs toisiaan.

Taustan sumentumisen näkee selkeästi jo kameran etsimen läpi. Tällaisten kuvien saamiseksi lyhyellä putkella on olennaista noin 50 millimetrin polttoväli ja melko lyhyt valotusaika. Kuvan etualalla oleva kohde tulee valaista hyvin ja tarkennus tulee kohdistaa siihen. Oma kamerani yritti kohdistaa välillä taustan valoihin, jolloin kuvat eivät luonnollisestikaan onnistuneet.


 
8.
Tässä vielä kotistudioni. Taustalla siis jouluvalot harmaata verhoa vasten.


Oman "studioni" rakensin asettamalla astian noin kahden metrin päähän ikkunassa roikkuvista jouluvaloista. Valojen taustalla oli tummanharmaat paksut verhot, jotka tarjosivat mielestäni hienon taustan. Tätä ilmiötä voi tietysti kokeilla niin sisällä kuin ulkona, eli ei kun vain kuvaamaan!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti